Blir 2019 året USA legaliserer cannabis?

2018 ble året det brast så høyt for tilhengerne av fortsatt forbud mot cannabis i USA.

Føderalt måtte de se myndighetene omklassifisere hamp til jordbruksprodukt og tillate produksjon. Kongressvalget  California åpnet verdens største marked for rekreasjonell cannabis. Michigan ble første legaliseringsdelstat i midtvesten. I New Mexico, Illinois og Connecticut ble det valgt Guvernører med cannabislegalisering som valgløfte. Den Canadiske naboen i nord ble første G20-land til å gjennomføre full legalisering og åpnet verdens nest største marked for rekreasjonell cannabis etter California. I sør slo Mexicansk Høyesterett fast at forbudet der var i strid med Grunnlovens beskyttelse av retten til privatliv.

Sånn bare for å nevne noe.

Etter et slikt annus horribilis skulle man jo tro at 2019 ikke kunne bli stort verre for forbudstilhengerne. Det er det imidlertid all mulig grunn til å tro at det blir. 

I det demokratiske partiet har nå snart hver eneste av presidentkandidatene signalisert støtte til føderal legalisering. Siste kvinne i rekken var den som foreløpig ligger best an, Kamala Harris som har skrevet en bok hvor hun både går inn for legalisering av cannabis og fullstendig ablåsning av hele den globale krigen mot narkotika. På boklanseringsintervjuet denne uken snakket hun først villig vekk om sin egen cannabisbruk med punchlinen;

And I inhaled. I did inhale!

Sånn for å tydeliggjøre det ennå mer går den demokratiske presidentkandidaten raskt over til å snakke om hvilken musikk hun liker best når hun er høy:

Definitely Snoop [Dogg]. Tupac, for sure.”

Når hun til slutt skal oppsummere sin posisjon mer liberalt enn noen annen seriøs presidentkandidat har gjort før henne:

Listen, I think it gives a lot of people joy, and we need more joy in the world.

For bare få år siden ville det å bli tatt for cannabisbruk vært et problem for en presidentkandidat. De som argumenterte for regelverksendring den gang måtte være veldig nøye med å ta sterk avstand fra bruk. De presiserte gang på gang at de mente cannabis var svært så skadelig. De var kun av den oppfatning at forbudshåndhevelsen var ennå  verre.

Det er SÅ 2016.

I oppkjøringen til 2020 kappes de demokratiske kandidatene om hvem som kan være mest 420-friendly. Harris omfavner cannabis som nytelsesmiddel på amerikansk frokost-TV. Cory Booker spøker med at han skal sende hasjbrownies i posten til Lindsey Graham for å muntre ham litt opp. Kirste Gillibrand sier at legalisering ikker å gå langt nok og foreslår å stryke alle cannabisdommer fra rullene og slippe dagens fanger fri. Og slik fortsetter det. Selv den gamle narkokrigeren Joe Biden har nå offentlig bedt om unnskyldning for sin pådriverrolle for strengere straffer på åtti og nittitallet.

Flere og flere støtter legalisering i USA

Kilde: Pew Research Center

I det amerikanske folk er det et stort og vedvarende flertall som støtter legalisering. Spesielt i velgergrupper Demokratene er nødt til å.mobilisere som unge og svarte er flertallet massivt. Ingen blir Demokratisk presidentkandidat uten å støtte troverdig reform.

Kun en ting synes nå å kunne komme i veien for at den neste Demokratiske presidenten blir den president som gjennomfører en full føderal legalisering i narkotikakrigens hjemland. At Donald Trump kommer dem i forkjøpet.

Og akkurat det spekuleres det nå i om han kommer til å gjøre.  

Demokratene og andre legaliseringstilhengere legger nå planer for å få i stand folkeavstemminger om legalisering i en hel rekke delstater i forbindelse med valget i 2020. Legalisering vil helt sikkert stå på stemmeseddelen i Ohio og Arizona. Muligens også Florida og Nord Dakota. Håpet er at folkeavstemmingene vil øke valgdeltagelsen.

For Trump handler det meste nå om å gjøre det som er nødvendig for å sikre gjenvalg. En presidentdrevet legalisering vil frata Demokratene En av deres sterkeste valgkampsaker i et pre-emptive strike.

 Og akkurat et slikt forkjøpsangrep er det den republikanske kongressrepresentant Dana Rohrabacher mener å ha sikre kilder på at Trump-administrasjonen kommer til å gjøre. Ifølge hans kilder kommer Trump før valget til å legge frem et omfattende forslag til full cannabisreform. Skal vi tro Rohrabacker kan det skje fort:

 It could  be as early as spring of 2019, but definitely in the next legislative session

Rohrabacker er ikke den eneste med kilder nær presidenten.  Også mannen som i sin tid sammenlignet cannabisreform med en zombieapolalypse, tidligere pressesjef i Det hvite hus Anthony Scaramucci, peker på samme tidslinje. 

Trump selv har aktivt bidratt til spekulasjonene gjennom å offentlig støtte et lovforslag fra senatorene Cory Gardner og Elisabeth Warren som vil forby føderale myndigheter fra å blande seg inn i delstaters legaliseringsprosesser. I tillegg er det en av de store snakkisene i Washington D.C. at han er den første presidenten som konsekvent unnlater å nevne cannabis når han lister opp narkotikatrusler USA står ovenfor. Ikke en gang når han skal argumentere for muren sin nevner Trump cannabis fra Mexico som en av de tingene den skal holde ute.

I tillegg har Trump endret team. Aldri i USAs historie har en president hatt en mer legaliseringsvennlig stab.

For det første har Mick Mulvaney erstattet John Kelly som Trumps stabssjef. Mulvaney er en kjent forkjemper for cannabisreform. Som kongressmedlem stemte han gjentatte ganger for lovforslag som ville begrenset føderale myndigheters mulighet for å håndheve forbudet. Etter han ga seg i kongressen og frem til han ble utnevnt som stabssjef ledet Mulvaney budsjettkontoret i Det hvite hus. Der kom han med gjentatte forslag om å kutte bevilgningene til det såkalte Office of National Drug Control Policy. Noe som til slutt endte med at Trump kuttet bevilgningene dit med 90% (nitti prosent ja, no typo).

Mulvaneys track record beskrives slik av Don Murphy, politisk direktør i lobbygruppen Marijuana Policy Project:

Mulvaney’s history of opposing wasteful government spending and support for states’ rights, specifically when it comes to marijuana, makes him our strongest ally in the White House. He delivers our ‘more liberty/less spending’ position directly into the Oval Office on a daily basis, where it could bring the federal war on marijuana to an end by 2020.

I tillegg har Trump akkurat fått seg en ny justisminister. Ute er mørkemannen Jeff Sessions. Inne er William Barr. Der Sessions var en kjent legaliseringsmotstander har Barr lovet å ikke blande seg inn i delstatenes lovgivning. Ikke nok med det. I godkjennelseshøringen oppfordret han kongressen til å vedta lovgivning som bringer harmoni mellom føderale og delstatlige regler. Noe han også i etterkant fulgte opp med en skriftlig bekreftelse.

Også utenfor administrasjonen skjer det seismiske skift i det Republikanske partiet, best illustrert ved tidligere Speaker of the House, John Boehner. Den gamle mørkemannen og narkotikakrigeren har nå fått et nytt liv som styremedlem i Acreage Holdings, kanskje USAs mest lovende Cannabis-Startup og fremstår nå som en lederfigur blant reformvennlige republikanere. I et intervju med Bloomberg beskrev Boehner hvordan det å se cannabis hjelpe en nær venn med invalidiserende ryggplager fikk ham til å endelig skifte syn og oppsummerte slik:

Over the last 10 or 15 years, the American people’s attitudes have changed dramatically, I find myself in that same position.

Ingen vet hvor Trump hopper. Ingen. Mannen er totalt og absolutt uforutsigbar. På et vis vil det derfor ikke være så overraskende om han skulle overraske med å bli den presidenten som gjennomfører en menneskevennlig reform. Ironien er likevel ikke tapt for det amerikanske kommentariatet. De fleste vil vel kunne kjenne seg igjen i Forbeskommentatoren Kris Kranes oppsummering:

With 2020 Democratic hopefuls now competing amongst themselves to be seen as the most pro-legalization, President Trump could neutralize this issue politically for the Democrats by fully embracing legalization prior to the 2020 elections. His statements in favor of a states-rights approach to the issue, and his stated support of the STATES Act, signal a willingness to explore this issue in a way that no president from either party has done to date. It is not hard to imagine this president taking one more step forward and fully embracing the moniker of “the legalization president” in the hopes of stealing what should have been a political win for Democrats and galvanizing certain voters for whom drug-policy reform is of primary importance and who otherwise might have been inclined to support his opponent.

The lack of political courage and foresight on the part of Democratic Party leaders over the past decade may have opened the door to something once unthinkable in American politics: that a Republican president—one as detested and loathed by progressives as President Trump—could ultimately be the person credited with ending marijuana prohibition and all of the societal ills that come with it.