Jeg så Giske kysse nissen jeg

…tenk om Haddy hadde kommet inn…

VIdeoen med Giske. Her med kvinnen anonymisert.

Så har det skjedd igjen. Trond Giske har vært på byen. Nærmere bestemt på BAR Vulkan. En video hvor Giske danser med en pike har via ulike kanaler spredt seg over halve Norge., Spredningen har blitt ekstra stor fordi nestleder Knut Sandli i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo valgte å bruke videoen som grunnlag for en bekymringsmelding til Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Skal man tro Dagbladet fortviler Giskes støttespillere. Valgkomiteen er innkalt til ekstraordinært møte. Det samme er AUF i Trøndelag - Giskes fremste støttespillere. En av Giskes støttespillere beskriver situasjonen slik til Dagbladet:

Han gjør det ikke lett for seg selv og alle de som har tatt en belastning ved å stå opp for han

Alle avisene melder uavhengig av hverandre at Giske har blitt bedt om å trekke sitt kandidatur til Arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti. VG skriver at valgkomitemedlem Trine Reitan beskriver situasjonen slik:

Jeg synes hele opptrinnet viser dårlig dømmekraft. Komiteen er satt i en håpløs situasjon når dette kommer nå,

Dette er et problem for Giske som tidligere har klargjort at han er uvillig til å stille om ikke han får en enstemmig valgkomite bak seg. Denne uviljen var sterkt medvirkende til at han valgte å ikke gå for nestledervervet, men i stedet nøyde seg med å være kandidat til arbeidsutvalget.

Skal man tro Giske selv er dette sånn ca det som skjedde:

Lørdag kveld var jeg hos en kollega i Oslo og så skiskyting på TV og spiste middag. Etterpå gikk vi ut på nabopuben hvor vi stod sammen og pratet.

Det Giske glatt glemmer å nevne var at kollegaen han gikk ut på nabobuben med var Jorodd Asphjell, lederen av den valgkomiteen som skal ta stilling til om tiden er inne for å rehabilitere Giske etter hans fall i fjor.

Giske fortsetter::

Der var det et konstant trykk om å få ta selfier og bilder, menn og kvinner som ville ha bilde eller video av meg sammen med seg selv eller med venner. Normalt ville det vært helt uproblematisk.

Men også her er det ting han beleilig glemmer å nevne. Nemlig at situasjonen hvor han “stod sammen og pratet” med sin kollega hadde opphørt da filmingen skjedde. VG skriver nemlig følgende:

Asphjell sier han forlot stedet tidlig, og at Giske ble igjen alene.

– Jeg tok et glass øl på den puben med ham før jeg gikk hjem. Ut fra det jeg så, så skjedde det ingenting galt, sier Asphjell.

Det er mulig at Giske og jeg har ulike syn på hva det innebærer å stå sammen med sin kollega og prate. Men i min verden er det en nødvendig forutsetning for at dette utsagnet skal medføre riktighet at min kollega og jeg faktisk er på samme sted til samme tid. Den konklusjonen kan det virke som om også Asphjell har kommet til. VG siterer ham slik i dag tidlig:

Jeg har ikke bedt ham om noen ting, men jeg har sagt at det er viktig at han tenker gjennom situasjonen selv, og at vi tar en prat når jeg kommer til Oslo, før vi har et nytt møte i valgkomiteen

Etter behandlingen endte det også som det måtte gjøre. Giske blir ikke medlem av Arbeidsutvalget i Trøndelag AP likevel.

Dette kan fort bli Giskes endelige avslutning som reell nasjonal contender i Arbeiderpartiet. Det er jo ironisk for det er ikke sikkert at Giske på noe vis her har gjort noe virkelig galt. Det vil si; ikke gjort noe virkelig galt før han igjen begynte å bli frigjort fra sakens faktum. Det sistnevnte kan han jo godt bedre inntrykket av gjennom å skaffe til veie minst en av alle disse andre videoene og selfiene som visstnok skal ha kommet fra dette barbesøket og vise at den ikke har noe seksualisert innhold. Bare en. En eneste en. Sånn for å vise at ikke det også bare er noe mannen har diktet opp.

Reaksjonene i denne saken handler ikke om den konkrete videoen. Ingen ville gjort noe annet enn å smile av den om det ikke hadde vært for bakteppet. Giske selv adresserer bakteppet slik:

Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt.

Akkurat det siste kan man sikkert være enige med Giske i. Etter å ha måttet gå av som nestleder i Arbeiderpartiet på grunn av uakseptabel oppførsel mot unge kvinner er helt sikkert ikke det å løpe ut på BAR Vulkan og hoppe rundt med jenter i begynnelsen av tyveårene er det aller lureste Giske kan gjøre.

Saken reiser imidlertid noen flere problemstillinger. For Giske kan også ha rett når han skriver følgende:

Likevel er oppslaget i VG helt urimelig. «Bekymringsmeldingen» kom ikke fra kvinnen som danser på videoen. Den kom fra en mann som hadde sett videoen på nett og som leverer inn det han kaller et «varsel» uten å konferere med kvinnen og uten å ha vært til stede. VG gjengir mannen syn på hvor forferdelig min oppførsel er, en framstilling helt i strid med realitetene.

Kvinnen selv sier det slik: «Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde», sier hun til NRK. Venninnen bekrefter dette.

For bakteppet gjør at Giske er forhåndsdømt med en gang noe slikt kommer frem. Når vi ser en slik video ser vi ikke bare det seks sekunders øyeblikket videoen viser. Vi ser hele #metoo-flimen med Giske fra i fjor. Vi er utsatt for det psykologene kaller framing. På et vis minner videoen om da hele internett tok av da en liten videosnutt viste daværende president i USA George Bush slite med å åpne en dør. At Bush hadde fått beskjed om å gå akkurat dit og at det slett ikke var hans manglende mentale kapasitet, men det faktum at døren var låst som gjorde at den ikke gikk opp var ikke så viktig. Det mentale narrativ hvor Bush er så dum at han knapt klarer åpne en dør var forlengst etablert som bakteppe. Det var gjennom disse brillene vi så klippet. It is what we call the news.

Det er som Tone Sofie Aglen i Adresseavisen skriver·

Alle som har sett videoen, og det er vel etterhvert de fleste her til lands, gjør seg sine tanker. Uansett om anledningen er aldri så uskyldig, så sier videoen mer enn tusen ord. Den er så drepende, fordi den så til de grader bekrefter det bildet folk har av ham.

såvåknetjohan.jpg

På sosiale medier har dette bakteppet gitt et frency av bilder, kommentarer og memes. Jeg tror jeg må ha mottatt bilder av denne typen her fra snart et hundretalls mennesker via Messenger, Snapchat og andre obskure kanaler.

Dette er jo morsomt. Det er litt sånn “funny because it is true”. Men det er også farlig. Det er få - om noen - av oss som lever liv hvor ikke et seks sekunders videoklipp revet ut av sin sammenheng kunne dannet grunnlag for karakterdrap. Vi har alle våre ulike feil og mangler. For Giske er akilleshælen søte unge piker. For Jonas Gahr Støre var det forholdet til trafikkregler. Alle har sitt.

Skal jeg dømme egen adferd må jeg legge til grunn at det ikke finnes sekunder, men timer med videoer jeg nok helst ville sett at ikke så dagens lys. Det samme gjelder nok de fleste. Ikke fordi jeg nødvendigvis har gjort ting jeg ikke kan stå for i ettertid selv da jeg var ung og dum og trengte pengene. Men fordi ting ser så veldig annerledes ut i et seks sekunders videoklipp enn i sin opprinnelige kontekst.

Giske har så åpenbart gravet sin egen grav at han på et vis “fortjener” det som kommer. Men vi må passe på at ikke dette nå blir vår nye amerikaniserte standard. Politikere er i den spesielle situasjon at de filmes og overvåkes hele tiden. Alt dokumenteres.

For å si det veldig enkelt: Om du i løpet av et liv som dokumenteres 24/7 ikke har dummet deg ut eller gjort noe gøy i seks sekunder er du sannsynligvis ikke en person som fortjener vår tillit. Forhåpentligvis klarer folk å se forskjellen. Reaksjonene på dansevideoen til mitt absolutte favorittmedlem av den amerikanske kongressen tyder heldigvis på det.